Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής

 

Στο Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής, οι μόνιμες δραστηριότητες έχουν στόχο την φροντίδα του παιδιού και την οικογένειας και ως προϋπόθεση την διεπιστημονική συνεργασία. Περιλαμβάνουν την διαχρονική παρακολούθηση της υγείας των παιδιών, την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, τους εμβολιασμούς, την αναπτυξιακή αξιολόγηση, την υποστήριξη των γονιών στο μεγάλωμα των παιδιών τους με ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, όταν κρίνεται αναγκαίο.

 

α) Παιδιατρικό ιατρείο

 

Μόνιμη και σταθερή δραστηριότητα του Κ.Υ. αποτελεί η λειτουργία του Παιδιατρικού Ιατρείου, για την παρακολούθηση της υγείας των παιδιών.

 Το ιατρείο λειτουργεί με προκαθορισμένα ραντεβού διάρκειας 15-20 λεπτών  ώστε να δίνεται χρόνος για την υποστήριξη και συμβουλευτική των γονιών σε θέματα ανάπτυξης και φροντίδας των παιδιών τους, καθώς και έμφαση σε θέματα πρόληψης.

Επίσης, αντιμετωπίζονται τρέχοντα παιδιατρικά προβλήματα και έκτακτα περιστατικά με ειδική ρύθμιση στο πλαίσιο του τακτικού Παιδιατρικού Ιατρείου.

       

β) Αναπτυξιακό ιατρείο

  

Γίνεται αναπτυξιακή αξιολόγηση και διαγνωστική εκτίμηση παιδιών με καθυστέρηση λόγου, προβλήματα επικοινωνίας και κοινωνικότητας, καθυστέρηση αδρής ή λεπτής κινητικότητας και με μαθησιακές δυσκολίες.

Πρόκειται για παιδιά κυρίως  από το δήμο Καισαριανής αλλά και παραπομπές από άλλους συνεργαζόμενους φορείς και ιδιώτες.

 Σταθερή συνεργασία για τη διαχείριση των θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές υπάρχει με όλα τα εκπαιδευτικά πλαίσια και τους σχολικούς συμβούλους της περιφέρειας.

 

γ) Ιατρείο παρακολούθησης παιδιών με αυξημένο βάρος

 

Διαμορφώθηκε κλινικό πρωτόκολλο εκτίμησης, αντιμετώπισης και παρακολούθησης παιδιών με αυξημένο σωματικό βάρος, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά στο πρωτοβάθμιο παιδιατρικό ιατρείο του Κέντρου Υγείας Παιδιού Καισαριανής σε συνεργασία με διαιτολόγο.

Πραγματοποιούνται συναντήσεις με τους γονείς των παιδιών  με στόχο την εκπαίδευσή τους σε θέματα διατροφής, από τη διαιτολόγο και τους επαγγελματίες υγείας του Κέντρου Υγείας του Παιδιού.

Στους γονείς χορηγούνται παράλληλα ερωτηματολόγια συμπεριφοράς CBCLτου Achenbachγια την εκτίμηση των θεμάτων συμπεριφοράς και συναισθήματος.

 

δ) Επισκέψεις στο σπίτι

 

Οι οικογένειες υποστηρίζονται στο μεγάλωμα των παιδιών τους και από επισκέψεις στο σπίτι από την επισκέπτρια υγείας του Κέντρου Υγείας, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

 

ε) Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και οικογενειών

 

Στο Κέντρο Υγείας του παιδιού παρέχεται συστηματική ψυχολογική υποστήριξη σε γονείς και εφήβους με ατομική ή οικογενειακή συμβουλευτική εργασία. Γίνονται σεμινάρια-ομάδες γονιών με στόχο την προσωπική τους ανάπτυξη και ευαισθητοποίηση  στις λειτουργικές οικογενειακές σχέσεις.

 

στ) Κοινωνική υποστήριξη οικογενειών

 

Παρέχεται ειδική υποστήριξη στις οικογένειες με κοινωνικές ανάγκες και προβλήματα. Η υποστήριξη περιλαμβάνει συνεδρίες (ατομικές-ζευγαριών-παιδιών) στο Κέντρο Υγείας, επισκέψεις στο σπίτι, συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες ιατρικής ή και κοινωνικής φροντίδας, συνοδεία μελών των οικογενειών με ειδικά προβλήματα κινητοποίησης σε νοσοκομεία ή άλλες υπηρεσίες με στόχο την ενίσχυση συνεργασίας με φορείς δευτεροβάθμιας φροντίδας, ενέργειες για ανεύρεση πόρων σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες, ενέργειες ανεύρεσης απασχόλησης και εργασίας.

Σταθερή συνεργασία για την διαχείριση των θεμάτων που απασχολούν τις οικογένειες υπάρχει με όλα τα εκπαιδευτικά πλαίσια και τους φορείς του Δήμου Καισαριανής.

 

ζ) Δραστηριότητες ενίσχυσης κοινοτικού δικτύου

 

Στο  Κέντρο Υγείας του Παιδιού λειτουργεί τμήμα δανεισμού ειδών βρεφανάπτυξης.

 

 

2.  Προληπτικό πρόγραμμα κατά του AIDS

         

Κάθε χρόνο οργανώνεται πρόγραμμα κατά του AIDS στα Λύκεια της Καισαριανής. Για την εφαρμογή του υπάρχει συνεργασία με τους Διευθυντές και τα μαθητικά συμβούλια των Λυκείων της Καισαριανής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Υλικό αγωγής υγείας για το AIDS (φυλλάδια και αφίσες από το ΚΕΕΛΠΝΟ)
  • Ομιλίες ανά τμήμα στα παιδιά της Β’ και Γ’ Λυκείου απότους παιδίατρους και την επισκέπτρια υγείας του Κέντρου Υγείας με στόχο τη συζήτηση ιατρικών δεδομένων για το AIDS και τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, αλλά και θεμάτων που αφορούν στις σχέσεις και επηρεάζουν τις συμπεριφορές υγείας.

 

3.    Εμβολιαστική κάλυψη

 

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται αντιφυματικός εμβολιασμός σε όλα τα παιδιά της Α Δημοτικού των σχολείων της Καισαριανής.

Γίνεται περιοδικός έλεγχος των βιβλιαρίων υγείας των παιδιών με στόχο να εντοπιστούν και να καλυφθούν εμβολιαστικές ανάγκες.

 

4.    Κοινοτικές δράσεις αγωγής και προαγωγής της υγείας

 

Στοχεύουν στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση και στη διαμόρφωση ή αλλαγή στάσης σε θέματα που αφορούν την υγεία όπως η διατροφή, τα ατυχήματα, οι εμβολιασμοί, το κάπνισμα, η άθληση, το αλκοόλ, το AIDS  κ.α.

Κάθε δράση οργανώνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής.

Απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με διαφορετικούς στόχους ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών.

 

5.  Πρόγραμμα εθελοντισμού

 

Ομάδα εθελοντών κοινωνικής στήριξης

 

Η Ομάδα Εθελοντών Κοινωνικής Στήριξης, που οργανώθηκε το 2007, συνέχισε και διεύρυνε τις δράσεις της με τον συντονισμό και την εποπτεία της κοινωνικής λειτουργού (Κ. Ζολώτα) και της ψυχολόγου ( Α. Λαμπίδη ).  Η ομάδα απαρτίζεται συνολικά από 42 άτομα.

Οι δράσεις της αφορούν στην υποστήριξη μονογονεικών οικογενειών  με μικρά παιδιά, στην ενίσχυση μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου στα μαθήματά τους  και στην ενίσχυση οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.

Στις περιόδους των γιορτών (Χριστούγεννα – Πάσχα) η ομάδα εθελοντών ανέλαβε την κάλυψη με είδη πρώτης ανάγκης 110 περίπου οικογενειών και ηλικιωμένων με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενεργοποιώντας τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με προθυμία. 

Η Ομάδα Εθελοντών Κοινωνικής Στήριξης έχει συνεχιζόμενη εκπαίδευση με  βιωματικά σεμινάρια, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σταθερή εποπτεία από την κοινωνική λειτουργό και την ψυχολόγο του Κέντρου υγείας σε καθορισμένες μηνιαίες συναντήσεις.

Επίσης γίνεται εποπτεία σε ατομικό επίπεδο ή σε μικρές ομάδες (δάσκαλοι, καθηγητές)  στα μέλη που ενεργοποιούνται στην υποστήριξη οικογενειών και παιδιών.

 

Εθελοντική ομάδα Καισαριανής «Το άλλο σχολείο»

 

Η ομάδα που οργανώθηκε το Σεπτέμβρη του 2007 με πρωτοβουλία του Κέντρου Υγείας του Παιδιού, συνέχισε την δραστηριότητά της, διδάσκοντας Ελληνικά σε πρόσφυγες και μετανάστες. Την ομάδα αποτελούν 20 εθελοντές, κυρίως εκπαιδευτικοί. 

Τα μαθήματα είναι δίωρης διάρκειας και γίνονται δύο φορές την εβδομάδα με παραχώρηση αιθουσών από το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής.

Η Εθελοντική ομάδα λειτουργεί αυτόνομα ως προς το έργο της, υποστηρίζεται όμως στην λειτουργία της από το Κέντρο Υγείας του Παιδιού.

Πραγματοποιούνται συχνές συναντήσεις της ομάδας στο Κέντρο Υγείας του παιδιού για θέματα που αφορούν τόσο την οργάνωση της ομάδας όσο και την εύρυθμη λειτουργία της και κατόπιν αιτήματος των μελών της ομάδας, προστέθηκε βιωματική εκπαίδευση σε θέματα δυναμικής της ομάδας και επίλυσης συγκρούσεων από την ψυχολόγο. Παράλληλα, οργανώνονται  επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εθελοντές εκπαιδευτές με θέματα που αφορούν στην  διδασκαλία των ελληνικών σε ενήλικες αλλοδαπούς.

 

6. Πρόγραμμα συμβουλευτικής μαθητών και καθηγητών στο σχολείο

 

 Συνεργασία με τα Γυμνάσια της Καισαριανής

Από το Φεβρουάριο 2008 υπάρχει σταθερή συνεργασία με τα σχολεία σε 15θήμερη βάση, που περιλαμβάνει ατομικές συμβουλευτικές συνεδρίες με τους μαθητές, καθώς και ατομικές και ομαδικές συνεργασίες με τους καθηγητές.

 

Συνεργασία με το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Καισαριανής:

Από το Σεπτέμβριο 2009, κατόπιν αιτήματος του 1ου ΕΠΑΛ Καισαριανής, ξεκίνησε σταθερή συνεργασία με τους καθηγητές του, που περιλαμβάνει εκπαίδευση-εποπτεία των εκπαιδευτικών στο ρόλο του συμβούλου-καθηγητή που εφαρμόζεται πιλοτικά στο σχολείο. Η δράση αυτή  εντάσσεται στο πρόγραμμα «Διαχείριση κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον»(Διεύθυνση Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων, Τμήμα Β ΄Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Οκτώβριος 2009-Μάιος 2010, Οκτώβριος 2010-Μάιος 2011).

 

7.  Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας

 

Εκπαίδευση σπουδαστών στα πλαίσια της πρακτικής εργαστηριακής άσκησης του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, Τ.Ε.Ι. Αθηνών

Εκπαίδευση μεταπτυχιακών φοιτητών στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος εφαρμοσμένης Δημόσιας Υγείας  της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Εκπαίδευση παιδιάτρων στα πλάισια της ειδικότητας.

 

8. Επιστημονικές συναντήσεις

 

Εβδομαδιαίες επιστημονικές συναντήσεις της ομάδας του Κέντρου Υγείας και των συνεργατών.

Πρόγραμμα εκπαίδευσης:     

1) μηνιαίες ομιλίες από μέλη της Διεύθυνσης  ή  εξωτερικούςσυνεργάτες

2) μηνιαίες βιβλιογραφικές ενημερώσεις από μέλη της Διεύθυνσης σε θέματα που αφορούν στο πεδίο της Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής. 

Σεμινάρια

Διοργανώνονται σεμινάρια στα πλαίσια των προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής υγείας, του προγράμματος εθελοντισμού καθώς και άλλων δράσεων της Διεύθυνσης Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ι.Υ.Π.