Κύριο έργο

 

Η Διεύθυνση Βιοχημικών Εργαστηρίων είναι υπεύθυνη για τον Πανελλήνιο Ανιχνευτικό Νεογνικό Έλεγχο ( Screening) του Συγγενούς Υποθυρεοειδισμού.

Το πρόγραμμα άρχισε τον Απρίλιο του 1979 και μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περίπου 3.500.000 νεογέννητα.

Ο Συγγενής Υποθυρεοειδισμός είναι μια γενετική αλλά όχι πάντα κληρονομική ασθένεια κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας, ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος, υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου. Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των ορμονών θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3) που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού όλων των ιστών του ανθρώπινου σώματος, η σύνθεση και έκκριση των οποίων ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) που παράγεται στην υπόφυση.

Στην περίπτωση του Συγγενούς Υποθυρεοειδισμού, που αποτελεί μία περίπτωση δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, η ορμόνη θυροξίνη (Τ4) βρίσκεται σε χαμηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα, ενώ η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH) σε υψηλότερα από το φυσιολογικό. Χωρίς έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία, η συγκεκριμένη δυσλειτουργία δύναται να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στη φυσιολογική ανάπτυξη του νεογνού.

Στην Ελλάδα γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου 200 παιδιά με Συγγενή Υποθυρεοειδισμό τα οποία είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουν έγκαιρα θεραπεία. Η διάγνωση γίνεται με προσδιορισμό της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης σε σταγόνες αποξηραμένου αίματος που αποστέλλονται από όλα  τα μαιευτήρια – νοσοκομεία της χώρας.

Ο έλεγχος γίνεται δωρεάν και αφορά όλα τα νεογέννητα ανεξαρτήτως εθνικότητος, ιατρικής ασφάλισης ή τρόπου παραμονής στην χώρα.

Στην περίπτωση που ανιχνευτούν αυξημένες τιμές της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) κατά τον νεογνικό έλεγχο, καλούνται άμεσα οι γονείς να επισκεφτούν το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού προκειμένου να γίνει επιβεβαίωση με προσδιορισμό των ορμονών του θυρεοειδή και εαν χρειαστεί κλινική εξέταση από ειδικό παιδοενδοκρινολόγο της Α’ Παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Ο έλεγχος γίνεται από Δευτέρα έως Παρασκευή σε ημερήσια βάση και χωρίς να απαιτείται νοσηλεία του νεογνού.  

Εάν με τον έλεγχο επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του υποθυρεοειδισμού η θεραπεία που απαιτείται είναι εύκολη, χωρίς παρενέργειες και έγκειται στην τακτική χορήγηση της ορμόνης θυροξίνης (Τ4) στο νεογνό υπό τη μορφή χαπακίου και παρακολούθησή του σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ανθρώπινο Δυναμικό

 

Διευθυντής

Γκιργκινούδης Παναγιώτης, Δρ. Παν/μίου Αθηνών

Τηλέφωνο: 2132037342

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Παιδίατρος

Αντώνης Βουτετάκης.Επιστημονικός Συνεργάτης.

 

Βιοχημικός

Πλατής Δημήτρης MSc , Ph .D  Παν/μίουImperial College of Science, Technology and Medicine

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ψυχολόγος

Ιακώβου Κώστας Υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας της Υγείας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

Τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων

Γκιώνη Βασιλική  MSc. Διατμηματικού τμήματος Βιολογίας και Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Αθηνών

Γκίκα Άννα

 

Τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων (πρακτική άσκηση)

Γιογλή Βασιλική